Mono LPCM Timestamp Issues

Discussion of advanced MakeMKV functionality, expert mode, conversion profiles
Post Reply
Sarvajanik
Posts: 13
Joined: Mon Sep 24, 2012 8:37 am

Mono LPCM Timestamp Issues

Post by Sarvajanik » Thu Dec 19, 2013 3:29 pm

This seems to be an issue that keep cropping up. My searches actually yielded complains about it from way back in 2011 (albeit on other forums - not here). But it looks like the root cause of this is something to do with the timestamp that MakeMKV puts on the audio when ripping Mono LPCM tracks from a source.

I've actually ripped my Criterion collection into MKVs. And as most Criterion films do, they're all Mono LPCM soundtracks. When playing back these files on XBMC there is a strange lagging issue that happens; which the devs have been kind enough to decipher (the logs) to discover a timestamp issue in the way the file was actually ripped.

To be precise... HERE is where the original discussion started. It was later moved to another thread HERE. The thread includes a YouTube video actually showing the issue. Similar issues have been reported HERE and HERE. And in almost every case... it has to do with ripping Mono LPCM soundtracks.

Hoping for some help/solution.

mike admin
Posts: 3592
Joined: Wed Nov 26, 2008 2:26 am
Contact:

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by mike admin » Fri Dec 20, 2013 7:51 am

Please choose couple MKV files that clearly show the problem and do the following for each file:

Code: Select all

mkvinfo -C -x file.mkv > file.txt
(note the capital 'C' in switches). Then compress the text files and send them to support@makemkv.com . Use dropbox.com/mediafire.com/box.com if files are too big for email.

Sarvajanik
Posts: 13
Joined: Mon Sep 24, 2012 8:37 am

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by Sarvajanik » Fri Dec 20, 2013 8:32 am

Thanks for replying Mike.

And apologies in advance. I'm not a very 'tech'y person, so please forgive my question. But can this command be run on a Mac? I usually perform my backups with MakeMKV on my Mac. And have boot camped into Windows only for playback (to get HD-Audio streaming in it's full glory.) - using XBMC.

If it involves installing a small tool in my Win7 partition and then running the command, I'm also up for that. Would be grateful if you could guide me a bit more though.

Romansh
Posts: 872
Joined: Sat Jan 22, 2011 7:09 pm

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by Romansh » Fri Dec 20, 2013 9:22 am

http://brew.sh

then:

Code: Select all

brew install mkvoolnix

Sarvajanik
Posts: 13
Joined: Mon Sep 24, 2012 8:37 am

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by Sarvajanik » Mon Dec 23, 2013 4:28 pm

Installed Homebrew.
Ran 'brew install mkvtoolnix' in my Terminal window.
Seems to be hanging/getting stuck at:

Code: Select all

Last login: Mon Dec 23 23:53:38 on ttys000
SDs-MacBook-Pro:~ SD$ brew install mkvtoolnix
==> Installing dependencies for mkvtoolnix: boost, libogg, libvorbis, lib
==> Installing mkvtoolnix dependency: boost
==> Downloading http://downloads.sourceforge.net/project/boost/boost/1.55.0/boos
Already downloaded: /Library/Caches/Homebrew/boost-1.55.0.tar.bz2
==> ./bootstrap.sh --prefix=/usr/local/Cellar/boost/1.55.0 --libdir=/usr/local/C
==> ./b2 --prefix=/usr/local/Cellar/boost/1.55.0 --libdir=/usr/local/Cellar/boos
Has been stuck at that for over an hour. Quit Terminal and tried it twice. Same.

Romansh
Posts: 872
Joined: Sat Jan 22, 2011 7:09 pm

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by Romansh » Tue Dec 24, 2013 1:35 am

Boost takes a while to build. Haven't timed it, but if your machine is slow-ish, it could take over an hour. If it's still stuck after 3 hours, then I'd say it's really stuck.

Sarvajanik
Posts: 13
Joined: Mon Sep 24, 2012 8:37 am

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by Sarvajanik » Tue Dec 24, 2013 11:58 am

Done. Have emailed the .txt file to support@makemkv.com using WeTransfer.

If, for some reason it doesn't reach you, HERE's a link to the file directly. [http://we.tl/FONNvnxFgy]

Thanks once again. Looking forward to a solution.

Sarvajanik
Posts: 13
Joined: Mon Sep 24, 2012 8:37 am

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by Sarvajanik » Sat Jan 04, 2014 5:28 am

Dear Mike and team. Wish you guys a very happy new year.

Any luck with my query?

Thanks
-SD

mike admin
Posts: 3592
Joined: Wed Nov 26, 2008 2:26 am
Contact:

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by mike admin » Tue Feb 04, 2014 9:40 am

Please try making the MKV file with 1.8.8 and see if it changes anything.

Sarvajanik
Posts: 13
Joined: Mon Sep 24, 2012 8:37 am

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by Sarvajanik » Wed Feb 05, 2014 2:43 am

Hi Mike,

This is what I get now:
Saving 1 titles into directory /Volumes/Data HD/The Gold Rush
DEBUG: Code 402766720 at E`7<gT{9|;*q!";?k)4<:213137160
DEBUG: Code 0 at E`7<gT{9|;*q!";?k)4<:121268972
DEBUG: Code 402766720 at E`7<gT{9|;*q!";?k)4<:213137160
DEBUG: Code 0 at E`7<gT{9|;*q!";?k)4<:121268972
DEBUG: Code 402766720 at E`7<gT{9|;*q!";?k)4<:213137160
DEBUG: Code 0 at E`7<gT{9|;*q!";?k)4<:121268972
DEBUG: Code 0 at {\"enh{o9tu$^a,:121263429
DEBUG: Code 1 at {weTEN\zOLR`4?ik:(:213131272
DEBUG: Code 0 at {weTEN\zOLR`4?ik:(:121263084
LIBMKV_TRACE: Specified conversion filter (68:A_PCM/INT/LIT->LPCMraw) is not available
DEBUG: Code 0 at {weTEN\zOLR`4?ik:(:213132560
DEBUG: Code 0 at {weTEN\zOLR`4?ik:(:29397794
DEBUG: Code 0 at {weTEN\zOLR`4?ik:(:213135251
DEBUG: Code 0 at {weTEN\zOLR`4?ik:(:121267914
Failed to save title 0 to file /Volumes/Data HD/The Gold Rush/THE_GOLD_RUSH_t00.mkv
0 titles saved, 1 failed

mike admin
Posts: 3592
Joined: Wed Nov 26, 2008 2:26 am
Contact:

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by mike admin » Wed Feb 05, 2014 9:11 am


phalluz
Posts: 3
Joined: Tue Apr 30, 2019 6:54 am

Re: Mono LPCM Timestamp Issues

Post by phalluz » Tue Apr 30, 2019 6:59 am

Bumping an old topic.

I have been making a mkv of Criterions. The sound is lpcm and when playing it on my mede8er it speeds up the sound and picture. Is there something I can do to fix it? Thank you.

Post Reply