DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Discussion of advanced MakeMKV functionality, expert mode, conversion profiles
Post Reply
mancolh
Posts: 10
Joined: Tue Aug 19, 2014 7:10 pm

DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Post by mancolh »

I am a user of PLEX on a MAC Mini with OSX Mavericks so no HD audio but PLEX will convert TrueHD to PCM. Is there a profile that will convert DTS-HD MA to FLAC and also leave a copy of itself and not convert TrueHD but leave a copy. In this way I can use PLEX and PCM or my Dune HD and bitstream.
etrask
Posts: 17
Joined: Thu Oct 31, 2013 12:32 am

Re: DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Post by etrask »

mancolh wrote:I am a user of PLEX on a MAC Mini with OSX Mavericks so no HD audio but PLEX will convert TrueHD to PCM. Is there a profile that will convert DTS-HD MA to FLAC and also leave a copy of itself and not convert TrueHD but leave a copy. In this way I can use PLEX and PCM or my Dune HD and bitstream.
I believe this should be possible. You'd want something like this in your conversion profile:

Code: Select all

<trackSettings input="DTSHDMA-multi">
     <output outputSettingsName="flac-best"
             defaultSelection="$app_DefaultSelectionString,+sel:true">
     </output>
</trackSettings>
<trackSettings input="TRUEHD-multi">
     <output outputSettingsName="copy">
             defaultSelection="$app_DefaultSelectionString,+sel:true">
     </output>
</trackSettings>
Or similar (sorry I've not a lot of experience editing the MMCPs, this could be horribly wrong. I'm just going by what I understand from this thread).

I've also assumed your tracks are multi-channel (more than stereo). Otherwise you'll need a couple more trackSettings blocks in there for DTSHDMA-stereo and TRUEHD-stereo, but the idea is the same.

Hope this helps, happy ripping!
etrask
Posts: 17
Joined: Thu Oct 31, 2013 12:32 am

Re: DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Post by etrask »

mancolh wrote:I am a user of PLEX on a MAC Mini with OSX Mavericks so no HD audio but PLEX will convert TrueHD to PCM. Is there a profile that will convert DTS-HD MA to FLAC and also leave a copy of itself and not convert TrueHD but leave a copy. In this way I can use PLEX and PCM or my Dune HD and bitstream.
Bah, I shoud add that that same thread says that if more than one output type is specified for the same input, they are both put into the resulting MKV. So really you'd want something like this:

Code: Select all

<trackSettings input="DTSHDMA-multi"
    <output outputSettingsName="flac-best"
            defaultSelection="$app_DefaultSelectionString,+sel:true">
</trackSettings>
<trackSettings input="DTSHDMA-multi">
    <output outputSettingsName="copy"
            defaultSelection="$app_DefaultSelectionString,+sel:true">
</trackSettings>
<trackSettings input="TRUEHD-multi"
    <output outputSettingsName="copy"
            defaultSelection="$app_DefaultSelectionString,+sel:true>
</trackSettings>
Notice we specify DTS-HD MA twice, with two different output formats. Both should be options for the output MKV in MakeMKV now!

(I hope... I'm still pretty new at this and can't test this myself right now. Someone more knowledgable please be gentle in correcting me :P )
mancolh
Posts: 10
Joined: Tue Aug 19, 2014 7:10 pm

Re: DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Post by mancolh »

Thanks. I will give that a try and post back if it works.
mancolh
Posts: 10
Joined: Tue Aug 19, 2014 7:10 pm

Re: DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Post by mancolh »

Well, I gave it a try and unless I formatted wrong, it looks like we are only allowed one decoding selection per track. Maybe Mike can find a way to offer this feature, Here is the error:

MakeMKV v1.8.12 darwin(x86-release) started
Profile parsing error: duplicate track settings for input format '21'
Failed to load conversion profile from file '/Applications/MakeMKV.app/Contents/MacOS/../Resources/flac.mmcp.xml'
Optical drive "BD-ROM ASUS SBC-06D1S-U A301" opened in DASPI v1.4 mode
mancolh
Posts: 10
Joined: Tue Aug 19, 2014 7:10 pm

Re: DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Post by mancolh »

Got it.

I am new to xml editing but when I loaded the flac profile in notepad xml editor and added the extra outputs properly it worked. Thanks for the help
etrask
Posts: 17
Joined: Thu Oct 31, 2013 12:32 am

Re: DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Post by etrask »

Glad to help.

Don't know why only one of my responses actually got posted here, oh well.
Anyway the post that didn't show linked to this, which can help for conversion profiles.

Happy ripping.
etrask
Posts: 17
Joined: Thu Oct 31, 2013 12:32 am

Re: DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Post by etrask »

mancolh wrote:Got it.

I am new to xml editing but when I loaded the flac profile in notepad xml editor and added the extra outputs properly it worked. Thanks for the help
Now that I've tried it myself I see what I did wrong.

For anyone else's reference, in case they have a similar question: I was wrong to make a second trackSettings block. We really only need to make a second output tag inside that block. So mancolh's working conversion profile probably has something similar to this in it:

Code: Select all

<trackSettings input="DTSHDMA-multi"
    <output outputSettingsName="flac-best"
            defaultSelection="$app_DefaultSelectionString,+sel:true">
    <output outputSettingsName="copy"
            defaultSelection="$app_DefaultSelectionString">
</trackSettings>
<trackSettings input="TRUEHD-multi"
    <output outputSettingsName="copy"
            defaultSelection="$app_DefaultSelectionString,+sel:true>
</trackSettings>
Two (or more) output blocks under a given trackSettings block makes all of those outputs appear as options in the MakeMKV GUI.
mancolh
Posts: 10
Joined: Tue Aug 19, 2014 7:10 pm

Re: DTS-HD MA -> FLAC and keep both DTS-HD MA and TrueHD

Post by mancolh »

Hi etrask,

That is exactly how it looks and works great. I am now going through my collection and re ripping the .mkv files. It would be nice if I knew of a quick way (batching perhaps?) to reconvert all these files.
Post Reply