Optical Drive not being found

The place to discuss linux version of MakeMKV
johna
Posts: 1
Joined: Fri Feb 02, 2018 11:59 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by johna » Sat Feb 03, 2018 12:09 am

For those using LXC (containers) I was able to get 1.10.10 working by:

1. Adding additional devices.allow to <container>/conf for sg devices
lxc.cgroup.devices.allow = c 21:* rwm

2. Include creation of new node in my node creation script (called via lxc.hook.autodev):
mknod -m 666 ${LXC_ROOTFS_MOUNT}/dev/sg3 c 21 3

This is for a privileged container. Entries may be different for your environment.

aurik
Posts: 2
Joined: Wed Jan 24, 2018 1:38 am

Re: Optical Drive not being found

Post by aurik » Sat Feb 03, 2018 5:55 pm

Actually the easiest way to determine a) whether you have the "sg" driver loaded AND which sg device corresponds to your optical drive is to use the lsscsi command with the "-g" option:

Code: Select all

root@media-srv:/export/src/makemkv# lsscsi -g
[0:0:0:0]    disk    ATA      ST1000LM024 HN-M 2AR1  /dev/sda   /dev/sg0 
[1:0:0:0]    cd/dvd  HL-DT-ST BDDVDRW UH12NS29 1.00  /dev/sr0   /dev/sg1 
[2:0:0:0]    disk    ATA      ST1000LM024 HN-M 2AR1  /dev/sdb   /dev/sg2 
[3:0:0:0]    disk    ATA      ST1000LM024 HN-M 2AR1  /dev/sdc   /dev/sg3 
[4:0:0:0]    disk    ATA      ST1000LM024 HN-M 2AR1  /dev/sdd   /dev/sg4 
[5:0:0:0]    disk    ATA      ST1000LM024 HN-M 2BA3  /dev/sde   /dev/sg5 
[6:0:0:0]    disk    ATA      ST1000LM024 HN-M 0001  /dev/sdf   /dev/sg6 
[6:0:1:0]    cd/dvd  HL-DT-ST BDDVDRW UH12NS29 1.00  /dev/sr1   /dev/sg7 
[6:0:2:0]    disk    ATA      OCZ-ONYX         1.7   /dev/sdg   /dev/sg8 
[6:0:3:0]    disk    ATA      ST1000LM024 HN-M 0002  /dev/sdh   /dev/sg9 
[6:0:4:0]    disk    ATA      ST1000LM024 HN-M 0001  /dev/sdi   /dev/sg10
[6:0:5:0]    disk    ATA      ST1000LM024 HN-M 0001  /dev/sdj   /dev/sg11

spl147
Posts: 105
Joined: Mon Dec 10, 2012 4:59 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by spl147 » Sun Feb 04, 2018 1:17 am

alexsd wrote:i'm at a loss here too. i've tried everything posted in this thread.

i'm on unraid 6.3.5.

can you take a look, mike?

Code: Select all

root@Tower:~# ls -la /dev/sg*
crw-rw---- 1 root cdrom 21, 3 Jan 31 06:56 /dev/sg3

Code: Select all

root@Tower:~# ls -la /dev/sr*
brw-rw---- 1 root cdrom 11, 0 Jan 31 06:56 /dev/sr0
you answered your own question

in the extra parameters section of the makemkv docker container put this:

Code: Select all

--device /dev/sr0 --device /dev/sg3
the directions are in the docker container itself

mike admin
Posts: 3400
Joined: Wed Nov 26, 2008 2:26 am
Contact:

Re: Optical Drive not being found

Post by mike admin » Sun Feb 04, 2018 3:37 pm

nickjpg wrote:Still waiting for "mike admin" to provide detailed instructions on his "simple fix".
Download 1.12.0

p.s. You do realize that "simple fix" were never my words?
spl147 wrote:it's a very simple fix,

spl147
Posts: 105
Joined: Mon Dec 10, 2012 4:59 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by spl147 » Sun Feb 04, 2018 3:39 pm

mike admin wrote:
nickjpg wrote:Still waiting for "mike admin" to provide detailed instructions on his "simple fix".
Download 1.12.0

p.s. You do realize that "simple fix" were never my words?
spl147 wrote:it's a very simple fix,
yes sir, i did not realize i quoted you as such.

alexsd
Posts: 3
Joined: Wed Jan 31, 2018 11:03 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by alexsd » Mon Feb 05, 2018 5:04 pm

Djoss wrote:Are you running MakeMKV inside a docker container? If yes, then I recommend that you post your issue on the support thread (unRAID forum) of the container . An incorrect container configuration can prevent the detection.
this got me working. thank you.

alexsd
Posts: 3
Joined: Wed Jan 31, 2018 11:03 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by alexsd » Mon Feb 05, 2018 5:06 pm

spl147 wrote:
alexsd wrote:i'm at a loss here too. i've tried everything posted in this thread.

i'm on unraid 6.3.5.

can you take a look, mike?

Code: Select all

root@Tower:~# ls -la /dev/sg*
crw-rw---- 1 root cdrom 21, 3 Jan 31 06:56 /dev/sg3

Code: Select all

root@Tower:~# ls -la /dev/sr*
brw-rw---- 1 root cdrom 11, 0 Jan 31 06:56 /dev/sr0
you answered your own question

in the extra parameters section of the makemkv docker container put this:

Code: Select all

--device /dev/sr0 --device /dev/sg3
the directions are in the docker container itself
correct. that's what got me going. thank you.

nickjpg
Posts: 7
Joined: Wed Jan 10, 2018 1:23 am

Re: Optical Drive not being found

Post by nickjpg » Tue Feb 06, 2018 3:53 am

Is there a solution for a non "docker container makemkv" ?

JohnJasonJordan
Posts: 14
Joined: Mon Jun 19, 2017 11:47 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by JohnJasonJordan » Tue Feb 06, 2018 8:57 pm

I just installed 1.12.0 on Xubuntu 14.04.5 and the problem with not seeing the optical drives has been resolved. Thanks to all!

nickjpg
Posts: 7
Joined: Wed Jan 10, 2018 1:23 am

Re: Optical Drive not being found

Post by nickjpg » Wed Feb 07, 2018 5:03 am

Just confirmed that 1.12.0 installed on Arch linux 3.16.0-4-amd64 works. Thank you!

beandog
Posts: 4
Joined: Sun Feb 18, 2018 7:42 am
Location: /usa/utah
Contact:

Re: Optical Drive not being found

Post by beandog » Sun Feb 18, 2018 7:52 am

Just a heads up, if you're using Gentoo, you'll need SCSI generic support in your kernel built-in or as a module (sg). Look for CONFIG_CHR_DEV_SG

Code: Select all

Device drivers -->
  SCSI device support -->
    <*> SCSI generic support

jw.slackware
Posts: 1
Joined: Mon Feb 19, 2018 1:26 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by jw.slackware » Sat Feb 24, 2018 12:40 pm

Hi, guys.
Thanks for the information on this problem.
I'm using makemkv-1.12.0 on slackware64-current (14.2).
On my case, I was able to solve this problem by modifying /etc/rc.d/rc.modules.local.

#/sbin/modprobe sg
--> /sbin/modprobe sg

elParaguayo
Posts: 2
Joined: Mon Feb 26, 2018 9:20 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by elParaguayo » Mon Feb 26, 2018 9:24 pm

Using "modprobe sg" works for me. Thank you.

I know we can load the sg module at boot by including it in /etc/modules-load.d however the arch wiki seems to suggest that udev rules should be used for handling module loading. Can someone provide an example of this?

elParaguayo
Posts: 2
Joined: Mon Feb 26, 2018 9:20 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by elParaguayo » Wed Feb 28, 2018 7:32 pm

I'll answer my own question. This is the udev rule that works for me:

Code: Select all

SUBSYSTEMS=="scsi", DRIVERS=="sr", ATTRS{type}=="4|5", GROUP="optical", RUN="/sbin/modprobe -bv sg"

archlinuxgogo
Posts: 1
Joined: Wed Mar 14, 2018 10:37 pm

Re: Optical Drive not being found

Post by archlinuxgogo » Wed Mar 14, 2018 10:39 pm

elParaguayo wrote:I'll answer my own question. This is the udev rule that works for me:

Code: Select all

SUBSYSTEMS=="scsi", DRIVERS=="sr", ATTRS{type}=="4|5", GROUP="optical", RUN="/sbin/modprobe -bv sg"
I registered for the site just to say
"Thank You!!"

Worked like a champ.

Post Reply