Application Failed to Initialize - finally fixed for me

The place to discuss linux version of MakeMKV
Post Reply
bib1963
Posts: 8
Joined: Sun Aug 04, 2013 3:50 pm

Application Failed to Initialize - finally fixed for me

Post by bib1963 » Wed Mar 13, 2019 7:23 pm

So, 1.14.* all failed.

I have an x64 system, and all 64bit libs on openSuse should be in /usr/lib64

A search for libmakemkv.so.1 found an old 64bit version in /usr/lib.

Removing that, as well as libdriveio.so.0 & libmmbd.so.0 in /usr/lib, FINALLY got makemkv to work.

It was picking up a version from 2 years ago. I assume < 1.14 copied the libs into /usr/lib and 1.14 into /usr/lib64, and the old ones were never removed.

Only problem I have now, is makemkv says the disc is called LOGICAL_VOLUME_ID, & each title is of the form, title_t01.mkv. Ah well, can't have everything I suppose.

Wagonfixin
Posts: 19
Joined: Thu Oct 21, 2010 12:58 am

Re: Application Failed to Initialize - finally fixed for me

Post by Wagonfixin » Fri Mar 15, 2019 3:04 am

Hey! Thanks for documenting this! I was smacking my head on the keyboard - This fixed it for me too!

Topher
Posts: 5
Joined: Tue Jan 03, 2017 11:22 pm

Re: Application Failed to Initialize - finally fixed for me

Post by Topher » Sun Mar 24, 2019 5:43 pm

Yes, thank you!

How did you come to find out these files were the culprit?

aelthwin
Posts: 1
Joined: Tue Sep 03, 2019 5:00 pm

Re: Application Failed to Initialize - finally fixed for me

Post by aelthwin » Tue Sep 03, 2019 5:06 pm

Worked for me on OpenSUSE Leap 15.0

tuxtv
Posts: 1
Joined: Wed Oct 07, 2020 11:41 am

Re: Application Failed to Initialize - finally fixed for me

Post by tuxtv » Wed Oct 07, 2020 12:06 pm

Same here with Tumbleweed. Those old libraries were just lurking around until at least 1.15.1, but are not part any more in 1.15.3.
Good work, pal!

jvian1
Posts: 6
Joined: Thu May 19, 2016 1:09 am

Re: Application Failed to Initialize - finally fixed for me

Post by jvian1 » Thu Oct 08, 2020 1:26 am

The duplicate libraries were what hosed me up as well.

Upgrading from 1.14.5 to 1.15.3 and got the same error.
Found duplicates of libmakemkv.so.1, libdriveio.so.0 and libmmbd.so.0 in both /dev/lib and /dev/lib64. Guess that confused the linker.
Manually removed all, reinstalled 1.15.3 and all was well.

I hope the maintainer can fix the install process to remove old libraries during the install so the leftovers are not a problem going forward.

aurik
Posts: 3
Joined: Wed Jan 24, 2018 1:38 am

Re: Application Failed to Initialize - finally fixed for me

Post by aurik » Tue Oct 13, 2020 6:29 pm

I found another version in /usr/lib/x86_64-linux-gnu that I had to remove. Apparently that came from a "snap" makemkv install.

Post Reply