1.15.2 fails at startup with - undefined symbol DriveIoQueryAdd

The place to discuss linux version of MakeMKV
Post Reply
petea
Posts: 1
Joined: Thu Aug 13, 2020 3:44 pm

1.15.2 fails at startup with - undefined symbol DriveIoQueryAdd

Post by petea » Thu Aug 13, 2020 3:50 pm

I've been building makemkv for quite some time now, but as of 1.15.2, I get the error:

Code: Select all

/usr/bin/makemkvcon: symbol lookup error: /usr/bin/makemkvcon: undefined symbol: DriveIoQueryAdd
This causes a Fatal error and the program ends.
Also, where can I download the previous version, since I deleted it before I noticed the issue.

Thanks.


mike admin
Posts: 3887
Joined: Wed Nov 26, 2008 2:26 am
Contact:

Re: 1.15.2 fails at startup with - undefined symbol DriveIoQueryAdd

Post by mike admin » Fri Aug 14, 2020 9:33 am

petea wrote:
Thu Aug 13, 2020 3:50 pm
I've been building makemkv for quite some time now, but as of 1.15.2, I get the error:

Code: Select all

/usr/bin/makemkvcon: symbol lookup error: /usr/bin/makemkvcon: undefined symbol: DriveIoQueryAdd
This causes a Fatal error and the program ends.
This means that you are using an old version of OSS package, not the one from 1.15.2

grad_devil
Posts: 2
Joined: Thu Aug 20, 2020 2:53 pm

Re: 1.15.2 fails at startup with - undefined symbol DriveIoQueryAdd

Post by grad_devil » Thu Aug 20, 2020 3:05 pm

I'm actually experiencing the same issue, building/installing both oss and bin from the 1.15.2 tar.gz downloads.

The error
/usr/bin/makemkvcon: symbol lookup error: /usr/bin/makemkvcon: undefined symbol: DriveIoQueryAdd
appears, the MakeMKV GUI hangs, and then ends with a "Fatal error occurred, program will now exit"

I get this when I inspect makemkvcon:
$ makemkvcon -r info
MSG:1005,0,1,"MakeMKV v1.15.2 linux(x64-release) started","%1 started","MakeMKV v1.15.2 linux(x64-release)"
makemkvcon: symbol lookup error: makemkvcon: undefined symbol: DriveIoQueryAdd
I'm no expert - any ideas on what's causing this or how to fix it?

I'm running:
Fedora 32 (64-bit)
5.7.14-200 kernel

--grad_devil

grad_devil
Posts: 2
Joined: Thu Aug 20, 2020 2:53 pm

Re: 1.15.2 fails at startup with - undefined symbol DriveIoQueryAdd

Post by grad_devil » Fri Aug 21, 2020 5:00 pm

Here's an update:

I solved this by manually removing the following files from /usr/lib and /usr/lib64
  • libdriveio.so.0
  • libmakemkv.so.1
  • libmmbd.so.0
Re-downloaded/built and now everything works ok. Just thought I would post it here in case it helps someone else!

Post Reply